1670-1679

De jaren 1670-1679 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 17e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen

Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden

Scandinavië

Ottomaanse Rijk

Europa

Wereldhandel en kolonies

Afrika

Amerika

Godsdienst

Baruch Spinoza
  • De predikant van Sint-Philipsland Pontiaan van Hattem ontwikkelt, mede beïnvloed door de ideeën van Spinoza, zijn vrijzinnige opvattingen, die hij in zijn Verhandeling of lessen over den Catechismus bekendmaakt.
  • in 1675 geeft Miguel de Molinas Guida Spirituale uit, waarin hij de zuivere liefde tot God propageert in een woordloos of stil gebed. Zijn Geestelijke Gids met aantrekkelijke metaforen wordt door volgelingen, zowel katholieken als protestanten, beschouwd als een werkje van onschatbare waarde, hoe kort en klein het ook is. Het is meer dan twintig keer uitgegeven in veertien verschillende talen en dat op zes jaar tijd.
  • Philipp Jakob Spener geeft in zijn Pia desideria een overzicht van een groot aantal misstanden in de Lutherse kerk. Het boek maakt grote indruk. Uit de vele reacties blijkt dat Spener de behoefte aan verandering goed heeft ingeschat. Het piëtisme ontwikkelt zich als stroming binnen de Lutherse Kerk.

Wetenschap en techniek

Jan van der Heiden

Kunst en cultuur

Muziek

Belangrijke personen

Overleden

Zie de categorie 1670s van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.