1630-1639

De jaren 1630-1639 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 17e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen

Oorlogen

Dertigjarige Oorlog

Tachtigjarige Oorlog

Het beleg van Schenckenschans door prins Frederik Hendrik, april 1636, Gerrit van Santen.

Godsdienst

  • 1637 : Statenvertaling. De eerste officiële Nederlandstalige Bijbelvertaling, die rechtstreeks uit het oorspronkelijke Hebreeuws, Aramees en Grieks werd vertaald wordt gepubliceerd.
  • 1639-1640 : Bisschoppenoorlogen. Koning Karel I van Engeland en Schotland wil het bisschoppelijk systeem invoeren in Schotland onder leiding van de omstreden aartsbisschop van Canterbury, William Laud. De Schotten vegen het plan van tafel. Karel I is het hier niet mee eens en voert in 1639 en 1640 twee veldtochten tegen de Schotten uit, die hij echter beide verliest. Zijn gebrek aan financiële middelen dwingt hem het Engelse parlement samen te roepen en het conflict dat hij hiermee krijgt, vormt uiteindelijk de voornaamste aanleiding tot de Engelse Burgeroorlog.

Japan

  • Het sakokubeleid wordt tussen 1633-1639 vastgesteld door het

shogunaat onder Tokugawa Iemitsu door middel van een aantal edicten en wetten. Japan is echter onder het sakokubeleid in de praktijk niet volledig geïsoleerd. Handel en kennisuitwisseling zijn toegestaan, zij het onder het ijzeren toezicht van de bureaucratische en autoritaire dictatuur die de Tokugawa's van Japan hebben gemaakt.

  • De Engelsen hebben zich al in 1632 teruggetrokken als handelspartner.
  • 1635 : de bouw van zeeschepen wordt verboden. Japanners wordt het verboden zich in het buitenland te bevinden.
  • 1637 : Shimabara-opstand. Katholieke boeren komen in opstand. Iemitsu ziet hierin een excuus om de christenen actief te vervolgen.
  • 1639 : De Portugezen worden uit het land verbannen.

Wereldhandel en kolonies

Wetenschap en techniek

Onder dwang van de kerkelijke rechtbank te Rome verklaart Galileo Galilei in 1633 dat de zon om de aarde draait.

Kunst en cultuur


Zie de categorie 1630s van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.