1610-1619

De jaren 1610-1619 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 17e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen

Frankrijk

Rusland

Scandinavië

Heilig Roomse Rijk

Lage Landen

Wereldhandel en kolonies

Koopmanshuizen - Leiden

Azië

  • 1614 : De shogun de verspreiding van het christendom in Japan. De snelle verbreiding van het christendom in Japan baart het shogunaat zorgen omdat de gebruiken van de christenen niet overeenstemmen met de tradities van Japan, en de angst ontstaat dat deze groep een politieke factor van belang zal gaan betekenen. Een felle christenvervolging begint.

Wetenschap

Astronomie

  • 1610 : Galileo Galilei kijkt naar Saturnus en ziet drie objecten in plaats van één. Vol verbazing houdt Galilei het er op dat de planeet twee handvatten (ansae) had. Als hij twee jaar later nog eens kijkt zijn deze verdwenen waarna ze twee jaar later weer verschijnen, nu duidelijker dan ooit.
  • 1614 - Simon Marius publiceert zijn werk Mundus Iovialis, waarin de planeet Jupiter en zijn manen worden beschreven.
  • 1616 - Copernicus' boek De Revolutionibus Orbium Coelestium (Over de omwentelingen van de hemellichamen) uit 1543 wordt door de Paus op de Index geplaatst.
  • 1619 : Johann Kepler geeft zijn bewegingswetten uit waarbij hij steunt op de ontdekkingen van Tycho Brahe.

Wiskunde

Kunst en cultuur

Literatuur

  • 1611 : De jonge Amsterdamse toneelschrijver Bredero debuteert bij de Rederijkerskamer d'Eglantier. Hij schrijft onder meer de Klucht van de koe, de Klucht van de molenaar, Moortje en de Spaansche Brabander.

Muziek

Schilderkunst


Zie de categorie 1610s van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.