1520-1529

De jaren 1520-1529 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 16e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen

Maarten Luther

Ottomaanse Rijk

Italiaanse Oorlogen

Heilig Roomse Rijk

Lage Landen

Scandinavië

Christendom

Amerika

  • 1520-1530 : Spaanse verovering van Mexico. Hernán Cortés en zijn leger moeten zich in 1520 uit Tenochtitlan weg vechten, maar in de schermutselingen raken de Azteken besmet pokken. Als de stad een jaar later valt heeft zich een enorme epidemie voorgedaan die het grootste deel van de bevolking heeft gedood. De overlevenden zijn te verzwakt om zich te verdedigen.
  • Na de val van Tenochtitlan in 1521 verplaatste het virus zich zuidwaarts, naar het Incarijk. De Incakeizer Huayna Capac raakt besmet en overlijdt aan de ziekte, waardoor een burgeroorlog tussen zijn zonen Atahualpa en Huascar uitbreekt. Ondertussen verspreiden de pokken zich in een recordtempo via het geavanceerde wegennet. Door de pokken en de burgeroorlog worden de Inca's verder verzwakt.
  • Vanuit Santo Domingo worden de eerste pogingen ondernomen om kolonies te stichten in Noord-Amerika. In 1521 wordt Juan Ponce de León uit het latere Florida verjaagd met een pijlwond, waaraan hij op Cuba sterft. Lucas Vásquez de Ayllón moet zijn landing in het toekomstige South Carolina eveneens met de dood bekopen.
  • 1524 : Begin van de Spaanse verovering van Guatemala onder leiding van Pedro de Alvarado.
  • 1524 : Hernán Cortés begint aan de Spaanse verovering van Honduras.

Azië

Ontdekkingsreizen

Zie de categorie 1520s van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.