1510-1519

De jaren 1510-1519 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 16e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen

Christendom

  • 1512-1517 : Vijfde Lateraans Concilie. Samengeroepen door paus Julius II, en door zijn opvolger paus Leo X bekrachtigd. De behandelde onderwerpen zijn de behoefte aan hervormingen van het kerkelijk bestuur, het ontstaan van een atheïstische filosofie, de wrijvingen tussen de bisschoppen en de kloosterorden.
Reformatie

Italiaanse Oorlogen

Ottomaanse Rijk

  • 1512 : Selim I komt aan de macht in het Osmaanse Rijk met hulp van de Janitsaren.
  • 1514 : Slag bij Chaldiran. Selim I verslaat de Safawieden uit Perzië. De gemeenschappelijke grens wordt naar het oosten verschoven.
  • 1516-1517 : Selim verovert Syrië, Palestina en Egypte, waar hij een eind maakt aan het sultanaat van de Mamlukken. Het Turkse grondgebied is in acht jaar verdrievoudigd. De laatste kalief van Bagdad wordt gedwongen zijn waardigheid af te staan aan Selim, die nu immers de meeste moslims regeert.
  • 1516 : Beleg van Algiers. Barbarossa verovert de stad.

Heilig Roomse Rijk

Lage Landen

Azië

Ontdekkingsreizen

Amerika

Afrika

Kunst en cultuur

Filosofie
Sociaal
  • 1516 - In Augsburg wordt de Fuggerei gebouwd, een deel van de stad gewijd aan het huisvesten van behoeftige burgers. Het is de oudste sociale volkshuisvesting ter wereld.
Zie de categorie 1510s van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.