< Vakantiereizen
Wandelvakantie
Wandelen met kinderen
Fietsvakantie
Fietsen met kinderen
Uitrusting algemeen
Uitrusting wandelen
Uitrusting fietsen
De voorbereiding
Noodsituaties
Overleven in de natuur
Onderweg naar..
Overnachten
Oriënteren
Tijdens de reis
Wandelen in.. (routes en beschrijvingen)
Fietsen in.. (routes en beschrijvingen)
Wereldtalen Woordenlijst
Bij dit hoofdstuk wordt hulp gevraagd van ervaringsdeskundigen. Zie voor een mogelijke indeling Vakantiereizen/Wandelvakantie

Dit hoofdstuk gaat erover hoe je een fietsroute kan plannen. Bij het maken van een fietstocht is het belangrijk om je af te vragen wat je leuk vind om te fietsen. Hou je ervan om bergen te beklimmen met de fiets, doorkruis je liever een woestijn met al zijn kleine dorpjes en nederzettingen. Of ga je liever van herberg naar herberg in een dichtbevolkt gebied zoals België of Nederland. Ook het weer is in elk gebied weer anders. Zo staat Schotland bekend om zijn vele regendagen, maar als het in Zuid-Afrika regent, dan staat er meteen een halve meter water, mede door de slechte afvoervoorzieningen. Ook de taalbarrière speelt vaak een rol; vind je het prettig om naar een land te gaan waar ze jouw taal spreken, of wil je juist graag nieuwe culturen en talen ervaren?

Ten slotte is het belangrijk wat je fysieke mogelijkheden zijn. Hoelang kan de baas je missen, en wil je vriend, vriendin, vrouw of kind mee? Dan zul je ook rekening moeten houden met zijn of haar wensen.

Hulpmiddelen bij het plannen

Op internet zijn vele logboeken aanwezig van vakantiefietsers die kunnen helpen om ideeën op te doen. Ook kun je naar een reiswinkel gaan om folders van bepaalde landen en werelddelen op te zoeken. Aan de foto's in de folders krijg je al snel een aardige indruk van het land. Ook landkaarten geven een goede indruk. Leg eens een kaart van Finland naast die van Botswana en je zult de verschillen zien. Wanneer het je tenslotte totaal niet uitmaakt waar je heengaat, neem dan een wereldbol, doe een blinddoek voor, geef de bol een zwieper en prik (bij voorkeur niet in een oceaan) een bestemming.

Fietsen door de bergen

Als je in de bergen wilt gaan fietsen zul je een goede fiets met minimaal 21 versnellingen nodig hebben. Vooral het klimmen zal veel inspanning vergen, zeker wanneer je bagage meeneemt op de fiets. Bij echt lange beklimmingen kun je een dag onderweg zijn naar de top. Afdalen gaat natuurlijk wel veel gemakkelijker. De C2C (Zee naar Zee)-route in Engeland eindigt met een flauwe afdaling van 60 km lengte, komende vanaf de Penine-gebergte. Dit is natuurlijk allemaal van invloed op de afstand die per dag afgelegd kan worden. Bergopwaarsts is 8 a 10 km/h meestal wel haalbaar, zodat per dag, voor een persoon met normale conditie toch wel 40 a 50 km kan worden afgelegd. De tour-de-France-fietsers halen gemiddeld 200 km/dag. Bij steilere afdalingen kunnen gemakkelijk snelheden van boven de 60 km/h worden gehaald. Het is dus absoluut noodzakelijk dat de fiets in goede conditie is.

Remmen en stevigheid van het frame zijn van levensbelang. Natuurlijk horen een fietshelm en andere persoonlijke beschermingsmiddelen tot de standaarduitrusting. Bij het hoofdstuk kaartlezen zullen we zien hoe we steile en minder steile hellingen op de kaart kunnen herkennen.


fietskaart wandelkaart

Deze pagina is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License (GFDL) en nog niet onder CC-BY-SA. Klik hier voor meer informatie.
This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.