< Tekstverwerker

Inleiding

Als je tekst invoert, dan zal je tekstverwerker jouw tekst automatisch in regels en pagina's indelen. Deze automatische functies hebben alvast het voordeel dat we ons kunnen concentreren op andere zaken van de tekst. Soms zijn ze echter niet gewenst en wil je tekst net samenhouden...

  • Na een spatie kan je tekstverwerker een nieuwe regel beginnen, maar wat moet je doen als je wilt dat twee woorden altijd op dezelfde regel staan (bv. bij 's avonds, getallen gescheiden per duizendtal en telefoonnummers).
  • Ook na een liggend streepje kan je tekstverwerker een nieuwe regel beginnen. Wat moet je doen als je wilt dat het liggend streepje en het volgende woord bij elkaar blijven (bv. bij 18-jarige en rekeningnummers).
  • Als je een samenvattende alinea hebt is het vervelend als deze gesplitst wordt over twee pagina's. Hoe kan je dit vermijden?
  • Het oogt niet mooi als er de alinea nét niet op het blad meer kan, waardoor één regel helemaal alleen bovenaan de volgende pagina staat. Of net omgekeerd, wanneer slechts één regel nog op het blad kan en de rest van alinea noodgedwongen op de volgende pagina staat. Hoe kan je dit vermijden?

... en soms wil je net dát er gesplitst wordt:

  • Als je aan het werken bent aan een groter document ga je er vaak voor zorgen dat je hoofdstukken steeds op een nieuwe pagina beginnen. Velen zorgen daarvoor door meerdere keren op enter te duwen, wat echter vervelend is als je ergens je tekst aanpast. Hoe kan je ervoor zorgen dat dit automatisch gebeurd?

Door gebruik te maken van vaste tekens, nl. vaste spaties of vaste afbreekstreepjes, kunnen we tekstdelen samenhouden,...
wat een betere layout geeft,...
fouten vermijdt (bv. 200 000) en ...
makkelijker leest (bv. 's avonds).

Oefeningen op vaste tekens

Typ onderstaande teksten over in je tekstverwerker naar keuze, waarbij je aandacht hebt voor de vaste tekens (spaties of afbreekstreepjes):

Seven 5

Morgen, net na het journaal van 19.00 uur start op de zender SM@RT de nieuwe serie Seven 5. Deze serie duurt ± 50 minuten en start weinig hartverwarmend in Moskou, bij een temperatuur van -15 °C. De beslissing om het 's avonds uit te zenden zal wellicht door de 6 miljoen Vlamingen ten zeerste geapprecieerd worden. Merk wel op dat de serie niet geschikt is voor 16-jarigen.

Ik zie je al denken – weeral de zoveelste serie – maar critici zijn het erover eens dat dit de nieuwe hype zal worden. Ze verwachten dan ook dat zo'n 80 % van de mensen die de eerste keer kijken, ook de volgende keer deze serie zullen blijven volgen. Dit betekent dat als er de eerste keer 200 000 mensen kijken, er de volgende uitzending nog steeds 160 000 mensen aan de buis gekluisterd zullen zitten!

Als je verzekerd wil zijn van de DVD-box van het eerste seizoen dan je deze bestellen door € 50,75 te storten op het rekeningnummer 103-1482569-12. Diegene die dit de eerstvolgende 5 dagen doet, krijgt 5 % korting! Voor meer informatie kan je bellen naar +32(0)59 36 12 10.

Zuid-Afrika

In 2005 woonden er in Zuid-Afrika 46 888 200 inwoners, waarbij er 29,7 % 14-jarigen of jonger waren, 65 % tussen de 15 en 64 jaar oud en tenslotte 5,3 % 65 jaar of ouder waren. Als je dit vergelijkt met België is 15 % ouder dan 65 jaar. Voornamelijk als gevolg van de AIDSepidemie krimpt de bevolking met -0,4 % per jaar. De levensverwachting bij geboorte is slechts 42,73 jaar. Zuid-Afrika is een ontwikkelingsland met een naar wereldmaatstaven gemiddeld inkomen en een grote hoeveelheid bodemschatten. De financiële, juridische, communicatie-, energie- en transport-sectoren zijn goed ontwikkeld, haar effectenbeurs behoort tot de 10 grootste van de wereld, en de infrastructuur is goed ontwikkeld. Voor het opwekken van elektriciteit gebruikt Zuid-Afrika voor 92,09 % fossiele brandstoffen, voor 7,08 % kernenergie en voor slechts 0,83 % waterkracht. Je zou verwachten dat zonne-energie er populairder is daar Zuid-Afrika bekend staat als een land met weinig neerslag en veel zon. Toch alvast meer zon dan in België, waar voorlopig – nu onze centrales op kernenergie nog niet gesloten zijn – meer dan 55 % van de elektriciteit opgewekt wordt uit kernergie.

Deze pagina is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License (GFDL) en nog niet onder CC-BY-SA. Klik hier voor meer informatie.
This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.