< Schilderen

Voor wie is dit boek bestemd?

Dit boek is bestemd voor alle mensen die willen leren schilderen, of voor mensen die het al kunnen, maar die hun kennis willen verdiepen. Het boek is geschreven door een amateur, en daarom ook met name bedoeld voor andere amateurkunstschilders.

Doel

Het doel van dit boek is vooral om te leren hoe je kan schilderen. Om je te leren kijken naar andere schilders, hoe zij de verf hebben aangebracht en hoe zij de compositie hebben vormgegeven.

Wat is de aanpak van dit boek?

Er zijn veel boeken over schilderen. Dit boek beschrijft allerlei aspecten over het schilderen. Maar de aanpak waarin dit boek verschilt van andere, is dat het boek met name voorbeelden geeft van het resultaat. Beter leren schilderen kan je alleen maar leren door veel te oefenen, maar je kan ook veel leren door intensief naar schilderijen van anderen te kijken. Daarom bevat dit boek zoveel voorbeelden van andere schilders, vooral van professionals. Oorspronkelijk had ik het plan om oefeningen toe te voegen, maar daar ben ik van terug gekomen. De resten daarvan staan nog in een bijlage aan het eind van het boek. Omdat dit boek gelicenceerd is onder de vrije CC-BY-SA licentie, kan iemand het boek uitbreiden met meer oefeningen. Overigens mag alles in dit boek verbeterd worden.

Hoewel in dit boek veel voorbeelden staan, is het niet de bedoeling om die schilderijen na te gaan tekenen of schilderen. Een enkele keer kan je het doen, het is ook wel leerzaam. Maar waarom zou je? Die schilderijen kan je toch niet verbeteren, maak liever je eigen werk, kies je eigen onderwerp. Gebruik de voorbeelden om goed te kijken hoe het kán, niet hoe het moet.

Wat staat er niet in dit boek?

Wat schilderen is, welke pigmenten er allemaal bestaan, de geschiedenis van de schilderkunst, kortom de encyclopedische kennis zoals die in Wikipedia is opgenomen, blijft buiten beschouwing. En ook - helaas - de aquareltechniek wordt niet in dit boek behandeld. De reden is dat de schrijver van de eerste versie, onvoldoende praktijkervaring heeft met de aquareltechniek om er goed over te schrijven. Hopelijk komt er nog iemand langs die het boek gaat aanvullen met hoofdstukken over aquarelverf en aquareltechniek, en die overal elders in het boek, waar het maar te pas komt, iets over de aquarelleren zal toevoegen. Hetzelfde geldt voor de gouache techniek, en voor schilderen met tempera.

Het schrijfproces

Dit boek is gestart op 24 november 2014, en op 4 mei 2017 heeft de schrijfster besloten dat het "klaar" was. Hulp van anderen bij inhoud, spelling en structuur is uiteraard van harte welkom! En er kunnen vast ook nog hele hoofdstukken worden toegevoegd. Zo had iemand de wens om meer te lezen over gezondheid.

Afbeeldingen

In dit boek staan zoals gezegd heel veel voorbeelden van schilderijen. Vanwege de vrije licentie kan in dit Wikibook alleen gebruik gemaakt worden van kunstwerken waarvan het auteursrecht verlopen is, of van kunstwerken die specifiek door de kunstenaar zelf ter beschikking zijn gesteld. In het eerste geval gaat het om werk van schilders die ten minste 70 jaar geleden overleden zijn. Moderner werk ontbreekt dus meestal.

Als je een afbeelding beter wil bekijken, klik er dan op, dan komt het groter in beeld.

De meeste afbeeldingen in dit boek zijn van grote kunstenaars. Laat je daar niet door afschrikken, maar ga gewoon op je eigen manier aan de gang. Een amateurschilder kan ook een goed resultaat behalen met de nodige oefening en een klein beetje talent. En het plezier van het schilderen zelf is ook al vaak voldoende om jezelf te motiveren.

This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.