< Schilderen

Is je schilderij helemaal af, dan kan je het signeren, je naam, initialen, handtekening met verf neerzetten, vaak met het jaartal erachter. Niet alle schilders doen dit, je kan ook op de achterkant van de lijst je naam en de datum neerzetten, en alle andere informatie die je maar kwijt wilt, zoals de titel van het schilderij, je contactgegevens etc. De datum ergens neerzetten is wel fijn, want na een paar jaar weet je meestal niet meer wanneer je een bepaald werk gemaakt hebt. De volledige datum is niet nodig, maar noteer in elk geval het jaartal. Sommige schilders zetten alleen een volgnummer op de achterkant van het schilderij.

Veel mensen vinden het signeren een symbolische handeling. Het schilderij is dan echt af. Vincent van Gogh signeerde meestal met alleen zijn voornaam, Vincent. Zijn laatste 80 werken uit Arles heeft hij niet gesigneerd. Mogelijk was hij niet tevreden toen.

Bedenk je handtekening

Je signatuur is jouw merk. Besteed er tijd aan om het te ontwerpen.Zeg je naam hardop, klinkt die goed? Je bent vrij om een variant op je naam te kiezen, of een schuilnaam. De schilder Armando is geboren als Herman Dirk van Dodeweerd. Je kan ook alleen je initialen gebruiken, maar dan weet je zeker dat over 100 jaar niemand je naam meer weet. Zet dan in elk geval je volledige naam op de achterkant van het schilderij.

Ontwerp vervolgens de signatuur. Je handtekening die je gebruikt onder brieven of vroeger onder acceptgiro's is waarschijnlijk niet geschikt om in verf vast te leggen, dat wordt gekriebel met mogelijke overbodige lussen en krullen. Oefen ermee, tot het je bevalt. Eerst met potlood, maar probeer het ook met een dikke stift. Sommigen laten zelfs een grafische ontwerper meedenken... maar dat is meer iets voor de echte professional. Oefen vervolgens net zo lang tot je het makkelijk uit je kwast krijgt.

Bezint eer ge begint

Voordat je je werk signeert, mag je best een hulplijntje neerzetten, of je handtekening overtrekken met carbonpapier. Je werk is immers af, het zou jammer zijn als je door je signatuur nog moet gaan corrigeren.Pak vervolgens een fijn penseel, meng de kleur die je wilt, verdun de verf zodat het makkelijk vloeit, en schrijf je naam. Klaar is het schilderij, helemaal klaar!

Wacht niet te lang met het signeren van je schilderij. Over een half jaar kan je waarschijnlijk de juiste verftoon niet meer vinden.

Locatie

Gebruikelijk is het schilderij linksonder of rechtsonder te signeren. Maar je kan je naam ook neerzetten langs een van de lijnen in het schilderij. Dan wordt het vinden van je handtekening een zoekplaatje, zeker als je het klein houdt. Je kan er ook voor kiezen om de handtekening heel duidelijk neer te zetten, dan wordt het onderdeel van het schilderij. Zet de handtekening in elk geval voldoende ver van de rand van het doek, zodat hij ook na het inlijsten zichtbaar blijft.

Afmetingen

Er zijn kunstenaars die heel groot en opvallend signeren. Herman Brood is daar een voorbeeld van, die signeerde heel opvallend met dikke letters.

Willem van Schaik
ca. 1920
Pinksterzondag Scheveningen
Herman Brood
1946-2001
Voorbeelden van schilderijen met een duidelijke handtekening, die deel uitmaakt van de compositie.

Kleur

Vaak zal je willen dat je handtekening niet te veel opvalt, kies dan een kleur die nét een beetje afsteekt.

Materiaal

Met potlood kan je ook wel signeren, zeker op een aquarel. Maar gebruik acrylverf op een acrylverfschilderij, olieverf voor een olieverfschilderij. Je kan je signatuur ook in de verf krassen. Maar bedenk dat dit nogal zal opvallen.

Je kan je signatuur ook aanbrengen met de sgraffio techniek, zie Schilderen/Textuur

Monogram

Natuurlijk kan je een monogram ontwikkelen dat je daarna altijd gebruikt. Een monogram bestaat meestal uit je initialen, waarbij de letters door elkaar gevlochten zijn, of aan elkaar geschilderd.

Voorbeelden

Hieronder wat voorbeelden van handtekeningen van beroemde kunstenaars.

This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.