Pinnacle Studio van Avid is een computerprogramma om films mee te bewerken. Het is een van de meest bekende videobewerkingsprogramma's en erg populair, mede door de gebruiksvriendelijkheid.

Videobewerken met Pinnacle Studio werkt in stappen. Eerst moet de video opgenomen worden van een videocamera, aangesloten op een USB- of Firewire poort. Tijdens het opnemen worden er automatisch scènes gedetecteerd, om het bewerken de vergemakkelijken. In de modus Bewerken kan vervolgens de video bewerkt worden. In de modus Film maken kan een videobestand of video DVD gemaakt worden van het bewerkte eindresultaat.

De nieuwste versie van Pinnacle Studio is versie 10. Pinnacle beweert dat deze versie stabieler is dan de vorige versies. Pinnacle Studio staat namelijk bekend om zijn vele problemen en bugs.

Versies van Pinnacle Studio:

  • Pinnacle Studio
  • Pinnacle Studio Plus

Inleiding

Het bewerken van video is in de laatste jaren stukken gemakelijker geworden. Vroeger moest men uren achter elkaar in een studio zitten om het zelfde resultaat te bereiken als nu met een computer thuis en een simpel videobewerkingsprogramma. In dit artikel bespreek ik Pinnacle Studio 9. Het is een veelgeprezen videobewerkingspakket, maar ook gehaat. Het werkt allemaal ontzettend overzichtelijk en de resultaten zijn verbluffend, maar het pakket is nogal instabiel. Hele fora zijn gevuld met problemen van gebruikers met dit softwarepakket. Toch ga ik vanwege de gebruiksvriendelijkheid voor Pinnacle Studio 9.

Opnemen

Allereerst moet de video van de videocamera naar de computer gekopieerd worden. Dit kun je doen via een USB (Universal Serial Bus) aansluiting, of een FireWire aansluiting. Het is aan te raden bij gebruik van DV camcorders een firewire kabel te gebruiken en bij gebruik van camcorders met een interne harddisk of flash card kan gebruik van de USB kabel worden volstaan. Al hoewel velen beweren dat het niets uitmaakt van welke aansluting je gebruik maakt, omdat ze even goed zijn, zou ik liever wat meer geld uit geven en een Firewire kabel kopen. Deze zijn te koop vanaf 3 euro bij computerbeurzen tot 12 euro bij de meeste elektronica zaken.

Sluit de camera aan met de kabel aan de computer. Sluit nu de camera aan op het stopcontact en zet hem aan in de PLAY/VCR stand. Start vervolgens Pinnacle Studio op en kies de modus 'Opnemen'. Kies rechtsonder in voor DV -kwaliteit en klik op 'Opname starten'. Daarna is het wachten, tot dat de band is afgelopen. Nu is de hele videoband gekopieerd naar de computer.

Opnemen in DV kwaliteit kost nogal wat ruimte. Zorg er daarom voor dat als je een hele videoband wil kopieren minimaal 15 GB harde schijf ruimte leeg hebt.

Grootte DV bestanden

Opnemen in DV-kwaliteit neemt 13 GB per uur in beslag. Let erop dat bij het videobewerken het hele DV-bestand bewaard moet worden tot dat er een videobestand van gemaakt is; zelfs al gebruik je maar 10 seconden uit het DV-bestand.

Bewerken

Klik op de modus 'bewerken'. Hier zie je de video die je zojuist het opgenomen. In het midden is een soort boekje te zien met losse foto's. Die foto's zijn het eerste frame van elke scène. Pinnacle maakt namelijk bij elke keer dat je de camera op pauze zet, en als je de opname weer hervat, een nieuwe scène aan. Elke scène kun je slepen naar het 'storyboard' onderaan de pagina. En als je een scène niet wilt hebben, dan sleep je hem niet naar het storyboard, en als je een scène dubbel wilt hebben, dan sleep je hem twee keer er naar toe.

In het midden van het scherm is een soort boekje te zien. Die is verdeeld in verschillende hoofdstukken. Elk hoofdstuk gaat over iets anders. Zo is er een hoofdstuk met alle opgenomen video met de scènes (die je dus kunt slepen naar het storyboard). Om naar de andere hoofdstukken te gaan, moet je de symbolen rechts in het boekje aanklikken. Er is een symbool voor scèneovergangen (om bijvoorbeeld een scène naar het zwart te laten verdwijnen), een symbool voor titels en noem maar op. Dit werkt allemaal erg simpel en overzichtelijk, en ik zou het dus zelf uitproberen.

Het storyboard kun je op verschillende manieren laten weergeven. Je kunt het namelijk ook in een tijdlijn laten weergeven. Dat doe je door helemaal rechts bovenaan het storyboard (midden) te klikken op het symbool voor de tijdlijn. Nu komt er een ander scherm te voorschijn, dat verdeeld is in sporen. Er is een videospoor, bovenaan, daaronder is een geluidsspoor voor geluid van de camera, daaronder een spoor voor titels en foto's, en daaronder staan een aantal geluidssporen voor muziek en voiceovers. Om een titel te maken, klik je met de rechtermuisknop op het titelspoor en klik daarna op de (enige) optie die tevoorschijn komt, namelijk een titel maken. Nu komt er een nieuw scherm tevoorschijn waarin je titels kunt maken. Hier komt u denk ik wel uit. Klik daarna op OK en de titel staat in de video. Uiteraard kunt u de titel in de tijdlijn nog wat verplaatsen. En overgangen toevoegen, als het nodig is.

Muziek aan de video toevoegen gaat als volgt: klik in het boekje op het symbool met de speaker. Vanuit daar kun je bladeren in de computer naar mappen met muziek. Sleep de muziek die in de video moet van het boekje naar het geluidsspoor op de tijdlijn. Op de tijdlijn kun je de muziek nog inkorten en harder of zachter zetten.

Het is mogelijk om zelf een voice-over in te spreken bij de video. Zet eerst de cursor op de tijdlijn op de plaats waar de voice-over opgenomen moet worden. Klik daarna op "Gereedschapskist" in het menu. Er komt nu nog een menu uitvouwen. Klik hier "Voice-over opnemen" aan. Er komt een nieuw scherm uitvouwen. Klik om op te nemen op "Registratie". Er komt een teller, die van 3 aftelt tot 0. Nu wordt er opgenomen. Om te stoppen, moet je klikken op "Stoppen". In de tijdlijn verschijnt nu op het geluidspoor het bestand met de voice-over. Je kunt nu het geluidsniveau wijzigen of het inkorten. Ook kun je, door het bestand te verplaatsen op de tijdlijn, de voice-over op een andere plaats zetten.

Tips voor bewerken

  • Bij het veranderen van de camerastand tijdens het bewerken moet je er voor zorgen dat er niet te weinig verschil zit tussen het camerastandpunt van de ene scène en de andere scène.
  • Te veel titels zien er onprofessioneel uit.
  • Zet het camerageid uit als je muziek bij de video doet, tenzij het camerageluid een dialoog of een geluid bevat dat de video zeker verbetert.

Chroma Key

In tegenstelling tot veel andere videobewerkingsprogramma's, brengt Pinnacle drie versies uit van Pinnacle Studio, namelijk de standaard versie, de Plus en de Ultimate-versie. De Plus-versie heeft de Chroma Key functie. Hierbij is er een extra videospoor, zodat twee video-opnames met elkaar gemengd kunnen worden. Door iets of iemand voor een groen scherm te zetten en te filmen, kan Pinnacle het groen herkennen en vervangen door de video op het tweede videospoor. Op deze manier komen vele films tot stand. Ook bevat de Plus-versie nog enkele andere interessante functies. Pinnacle Studio 12 Plus is verkrijgbaar voor circa €100, vergelijkbaar met een pakket als Adobe Premiere.

Bron

Dit artikel is met toestemming gekopieerd van http://videt.web.googlepages.com, en bevat delen van het Wikipedia-artikel Pinnacle Studio

This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.