In dit deel leer je om de kaart van OpenStreetMap te bewerken. Voor OpenStreetMap zijn er twee belangrijke editors: Potlatch en JOSM. Er zijn veel verschillen tussen deze twee editors:

  • Potlatch draait online op de site van OpenStreetMap; JOSM moet eerst gedownload worden.
  • Potlatch communiceert "direct" met de server (tenzij je voor Bewerken en opslaan kiest), dus je wijzigingen worden direct geüpload naar de server, en als je een nieuw gebied opvraagt wordt dit direct gedownload; JOSM hanteert een downloaden-bewerken-uploaden-structuur, je moet dus eerst gegevens downloaden, daarna kun je ze bewerken en als laatste worden ze allemaal tegelijkertijd geüpload.
  • Potlatch heeft minder functies en is makkelijker te leren dan JOSM.
  • JOSM heeft ondersteuning voor plugins (kleine stukjes software die functies toevoegen aan JOSM), Potlatch heeft dit niet.
  • Voor JOSM heb je Java nodig, voor Potlatch Flash.

Ieder heeft zo zijn eigen voorkeur welke editor hij het liefst gebruikt, maar de vuistregel is dat je het beste JOSM kunt gebruiken voor veel bewerkingen op een klein gebied en Potlatch voor kleine bewerkingen (bijv. één straatnaam bewerken) of veel bewerkingen verspreid over een groot gebied.


Voorbeeld: Haïti 2010 Deel C: De kaart bewerken Punten en wegen
This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.