< Mineralen verzamelen

Mineralen opbergen kan op verschillende manieren. Deze worden hier uitgelegd.

Methode A: Uitstallen in een vitrine

Dit is een veelgebruikte en mooie manier om mineralen uit te stallen. Alleen is hier bij voorzichtigheid geboden. Zet bijvoorbeeld nooit zilver en zwavel bij elkaar. Dan wordt het zilver onherstelbaar pikzwart! Ook kunnen bepaalde mineralen zuur los laten, zoals pyriet, dat andere sulfiden en elementen kan aantasten. Het zuur dat hierbij vrijkomt is zwavelzuur. Ook kunnen andere mineralen, zoals realgaar, niet tegen licht. Zet ze daarom nooit in het licht van de vitrine. Ook is het bij het uitstallen van extreem kleine mineralen niet praktisch. Ten eerste omdat je ze zeer moeilijk kunt zien en ten tweede omdat ze moeilijk te hanteren zijn en te verplaatsen. Vitrines met lades zijn het meest ideaal. In de laden kunt u namelijk uw boekwerk en aantekeningen kwijt. Nadeel is dat er wel stof op komt, daarom moet u de mineralen regelmatig schoonmaken.

Methode B: Opbergen in doosjes in kisten

Methode die vooral geschikt is om micromounts (kleine verzamelstukken van +- 2,5 bij 2,5 cm) mee op te bergen. Het werkt als volgt: Neem wat kleine, doorzichtige plastic doosjes, leg er wat watten of afzuigkapfilter in en leg daar het kleine stukje mineraal op. Meer van deze doosjes kunnen worden opgeborgen in een kist, doorzichtig of ondoorzichtig. Deze methode neemt weinig ruimte in. Nadeel: De stukken zijn niet zeer goed zichtbaar.

Methode C: Opbergen in ladekasten

Deze methode is geschikt voor alle soorten mineraal en heeft als voordeel dat het relatief weinig ruimte inneemt en er geen tot nauwelijks stof op de exemplaren komt. Wel is er een groot nadeel: De stukken zijn niet zichtbaar. Het werkt als volgt. Neem een ladenkast en leg in de lades de mineraalstukken.

Methode D: Stukken in huis, op de grond of op kasten neerzetten

Deze methode werkt als volgt: U kunt mineralen neerleggen op kasten, tafels of op de grond. Deze methode is bij uitstek geschikt voor extreem grote stukken die tegen een stootje kunnen. De stukken vallen goed op, ze springen meteen in het oog. Wel een nadeel: De mineralen trekken met deze methode de meeste stof en vuil aan, wat betekent dat u ze vaak moet schoonmaken.

 

This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.