< Linux voor beginners

Linux voor beginners

  1. Inleiding
  2. Welke versie kiezen?
  3. Installatie
  4. Eerste keer opstarten
  5. Software installeren
  6. Structuur van Linux
  7. De terminal

Appendix

Waarom Linux?

Windows is ongetwijfeld het meest gebruikte besturingssysteem. Maar dat wil niet zeggen dat het het beste systeem is. Linux is inmiddels een breed begrip geworden en er zijn momenteel veel versies van Linux die zeker een goed alternatief zijn voor Windows. Hier enkele redenen om voor Linux te kiezen.

  • Het is gratis. Iedere versie van Linux is altijd gratis en dit zal in de toekomst steeds zo blijven. De licentie waarop Linux gebaseerd is is namelijk General Public License GPL. Dit betekent dat iedereen geld mag vragen voor Linux, maar alle programma's ook altijd gratis moet aanbieden. Zo kan er bijvoorbeeld geld gevraagd worden voor officiële ondersteuning. De licentie eist ook dat ze van toepassing is op alles wat op Linux gebaseerd is. Als iemand geld vraagt voor zijn Linux versie zonder die ook gratis aan te bieden kan die persoon voor de rechter gesleept worden.
  • Het is vrij. OpenSource betekent dat iedereen de code mag inzien en mag aanpassen voor eigen gebruik. In het geval van de GPL licentie mag iedereen ook altijd de aangepaste code verspreiden en zelfs commercieel gebruiken. Het voordeel aan vrije software is dat er geen virussen in zitten en dat het enorm goed te personaliseren is.
  • Het is te vertrouwen. Een systeem gebaseerd op Linux crasht alleen maar als er met de systeembestanden geprutst wordt. Aangezien je altijd alles naar eigen wil mag aanpassen, is het enigszins normaal dat het kan crashen. Maar bij Linux zijn de systeembestanden goed gescheiden van de gebruikersbestanden en moet je steeds een wachtwoord ingeven of je onder een andere account aanmelden om die bestanden te mogen wijzigen.
  • Het is veilig. Zoals hierboven vermeld is, kunnen de systeembestanden enkel gewijzigd worden als je een wachtwoord ingeeft of je onder een andere account inlogt. Om een virus te krijgen in Linux zou je het dus zelf moeten installeren en expliciet je wachtwoord ingeven iedere keer dat het virus wordt gestart. Recent is er echter wel één virus ontdekt voor Linux. Niets is 100 % veilig. Het virus waarover het gaat, moest geïnstalleerd worden met een wachtwoord en het enige dat het virus kon doen was een site verwittigen dat je je inlogde. Voor zowat iedere andere taak moest het virus systeembestanden aanpassen, dus die konden niet gebeuren.

Is Linux voor specialisten?

Linux wordt gebruikt door specialisten omdat het zo extreem aanpasbaar is en bijna nooit crasht. Daarom werkt tegenwoordig 90% van de supercomputers op Linux[1] en een groot deel van de servers. Zelfs Google en Facebook!. Maar als je een standaardversie van Linux neemt, met een relatief grote gebruikersbasis, dan kan je het systeem direct gebruiken en is er niet veel aanpassingswerk nodig. Alles wat je wil doen kan via menu's zoals bij Windows. Het enige verschil is dat de menu's in Linux logischer geordend zijn. Er zijn echter veel sites die hun installatie-instructies nog altijd via de commandline doen. Dit is gemakkelijk voor die sites omdat de installatie-instructies dan altijd correct zijn. Aan de vorm van de commando's wordt namelijk niets veranderd. Er komen enkel commando's bij als Linux verder uitgebreid wordt. Het is voor de gewone gebruiker niet van belang om al die commando's te kennen.

Kan mijn computer crashen bij de installatie?

Ja, dat kan. Maar dat kan ook met een Windows-installatie. De kans dat het gebeurt is tamelijk klein en je computerhardware is altijd te herstellen. De meeste versies van Linux hebben immers een Live-CD. Dat is een CD waarop het volledige besturingssysteem staat en dat je ook kan uitproberen zonder te installeren. Daarbij raakt het systeem de harde schijf niet (of nauwelijks) aan. Als je de pc dan afsluit en de cd eruit pakt, is het net alsof hij er nooit is geweest. Terwijl je bezig bent aan de installatie kan je dus ondertussen websites lezen waarop uitleg staat of chat/forums gebruiken om iemand iets te vragen. Daarnaast heb je dan ook een volledige grafische omgeving om je instellingen te kiezen.

Ik hoop dat de belangrijkste vragen beantwoord zijn. Dan gaan we nu beginnen aan de installatie. Als je in de ochtend begint dan heb je tegen de avond een nieuw besturingssysteem waarmee je al aan de slag kunt. Ben je een beetje handig met computers, dan kan je al na een paar uur aan de slag.

Referenties

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Supercomputer#Operating_systems
This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.