< Leer jezelf ecologisch tuinieren

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin


1 2 3 4

De varen wordt heel zelden ook in België verwilderd aangetroffen. De botanische naam Adiantum is afgeleid van het Oudgriekse adiantos (droog), vanwege de waterafstotende blaadjes. De soortaanduiding capillus-veneris komt van het Latijnse 'capillus' (haar) en 'veneris' (venus) en betekent dus letterlijk 'venushaar'. Op geschikte plaatsen kan het venushaar grote oppervlaktes bedekken.


Alle families?
Familie: Lintvaren (Pteridaceae)
Geslacht: Venushaar
Soort: Adiantum capillus-veneris
Stengel/Tak: Heeft korte, kruipende, vertakte en goud-bruin geschubde rizomen waaruit talrijke fijne, tot 35 cm lange en 15 cm brede, afhangende bladen ontspringen. De bladstelen zijn zeer fijn en glanzend, aan de basis gegroefd en donker gekleurd, en bevatten één of twee vaatbundels.
Blad: De bladen zijn driehoekig tot ovaal van vorm, lichtgroen gekleurd, onbehaard, dikwijls bedekt met een waslaagje, en twee- (soms drie-)voudig gedeeld. Fertiele en steriele bladen zijn praktisch gelijkvormig. De bladsteel is ongeveer half zo lang als het blad. De individuele bladslipjes zijn ruit-, wig- of waaiervormig, ongeveer even lang als breed, de voorrand niet tot ondiep ingesneden en fijn getand, aan de basis kielvormig versmald langs de steel. De nerven eindigen in de tandjes op de bladrand.
Groenblijvend. Deze plant is groenblijvend en/of winterhard.
Vrucht: De sporenhoopjes liggen aan de toppen van de onderzijde van de bladen, onder de omgerolde bladranden. Er is geen dekvliesje. De sporen zijn rijp in de lente tot de zomer.
Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Grondsoort: Kalk (rotswanden). Zon Water
FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Echt venushaar?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Adiantum capillus-veneris op Wikimedia Commons
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Echt venushaar



This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.