< Leer jezelf ecologisch tuinieren

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1 2 3 4 5

De plant is afkomstig uit Noord-Amerika. Reeds in 1665 werd de soort in Europa ingevoerd. De plant is sindsdien, door haar grote verspreidingskracht, over heel Europa uitgezaaid. De plant groeit gemakkelijk op zand- en andere weinig vruchtbare grond. Door het grote aantal geproduceerde zaadjes is het een plant die gemakkelijk wortel schiet op ruderaal (verstoord) terrein. Sinds kort kunnen in de steden en dorpen van Nederland en België enkele andere soorten uit het geslacht Conyza worden gevonden, namelijk hoge fijnstraal (Conyza sumatrensis) en gevlamde fijnstraal (Conyza bonariensis). In enkele Europese steden is bovendien ruige fijnstraal (Conyza bilbaoana) ingeburgerd.


Alle families?
Familie: Composieten (Asteraceae)
Geslacht: Fijnstraal
Soort: Conyza canadensis
Stengel/Tak: De rechtopstaande, dun behaarde stengel is niet of alleen aan de voet vertakt.
Blad: De langgerekte, lancetvormige, grijsgroene bladeren zijn smal.
Bloei:

Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Juni tot de herfst.

Veel kleine 3-5 mm brede en 6 mm lange hoofdjes. Deze hoofdjes bestaan uit korte witte (een enkele maal rode) lintbloemen en gele buisbloemen.
Vrucht: Elk bloemhoofdje brengt duizenden zaadjes voort, de plant kan zich dan ook gemakkelijk voortplanten. De 1-1,5 mm lange zaadjes met vruchtpluis zijn zeer licht en worden door de wind ver verspreid.
Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 100-150 cm.
Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Grondsoort: Open, zandig. Zon Water
Geneeskracht: Wordt als geneeskrachtig gezien bij aambeien. In Noord-Amerika werd de plant door de Navajo-indianen gebruikt tegen puisten en tegen slangengif. De Chippewa gebruikten het tegen menstruatiepijn. In de fytotherapie wordt een extract gebruikt tegen aambeien.

In de huisapotheek kan men een aftreksel maken van twee theelepels van delen van de bloeiende plant per kop water tegen menstruatiepijn, baarmoederbloeding en diarree.

FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Canadese fijnstraal?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
1
? Zie (uit)planten.
De plant heeft geen sierwaarde en wordt in tuinen dan ook niet gekweekt maar bestreden. Dit bestrijden kan het best met de schoffel gebeuren.
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Conyza canadensis op Wikimedia Commons
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Canadese fijnstraal



This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.