Kennisbank Keramiek

inhoudsopgave
Inleiding
 1. Klei
 2. Keramiek
 3. Woordenlijst
Werkvormen
 1. Werken met de draaischijf
 2. Handopbouw
 3. Boetseren
 4. Gieten
Decoreren
 1. Glazuren
  1. Werken met kant en klare glazuren
  2. Glazuren samenstellen
  3. Glazuurtechnieken
   1. Kwastglazuur
   2. Dompelen en gieten
   3. Spuiten
   4. Spatten
   5. Her-glazuren
   6. Glazuurproblemen en oplossingen
 2. Glazuurhulpstoffen
 3. Engobes
 4. Op- en onderglazuur en Majolica
 5. Transfers
 6. Textuur aanbrengen
 7. Sgrafitto en Mishima
 8. Terra Sigliata
Stook techniek & Ovens
 1. Electrisch stoken
 2. Stoken in de houtoven
 3. Stoken in de gasoven
 4. Raku
 5. Pitfire, Sagar e.d.
 6. Stookschema's
Grondstoffen
 1. Overzicht grondstoffen
Veiligheid & Gezondheid
 1. Voedselveiligheid
 2. Veilig werkenGedraaide pot met deksel staat te drogen

Welkom op de Kennisbank Keramiek. Deze kennisbank is een initiatief om een gezamenlijke kennisbank voor keramisten te ontwikkelen.

Veel kennis wordt door keramisten en pottenbakkers uitgewisseld op fora en Facebookpagina's maar is ten gevolge daarvan verspreid en moeilijk terug te vinden. ook zijn er veel goede en informatieve websites zoals http://www.glazy.org en https://digitalfire.com , maar die zijn door het gebruik van Amerikaanse termen en grondstoffen minder handig voor Nederlandstalige keramisten. Veel keramisten hebben eigen sites waarop veel leerzame informatie te vinden is en waarop zij verslag doen van hun persoonlijke ontdekkingstochten. Deze kennisbank is geenszins bedoeld als vervanging voor al die sites en kennis, noch als concurrent daarvan. Ze is bedoeld als handboek en naslagwerk voor alle beginnende en gevorderde keramisten die behoefte hebben aan een gestructureerde toegang tot vakkennis of die zelf hun eigen kennis graag beschikbaar stellen zonder een eigen site te moeten onderhouden.

De kennisbank beoogt onafhankelijk te zijn en heeft geen commercieel oogmerk. Kennis die hier gepubliceerd wordt wordt geacht vrij deelbaar te zijn onder de voorwaarden van de Creative Commons licentie.

This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.