< Firefox

Firefox

Mozilla Firefox wordmark.svg
Informatie over deze afbeelding
  1. Inleiding
  2. Installatie
  3. Gebruik van tabbladen
  4. Zoeken op internet of een webpagina
  5. Omgaan met privégegevens
  6. Downloaden
  7. Personaliseren
  8. Profielen
  9. Gebruik van nieuwsberichten (RSS)
  10. Sneltoetsen
  11. Inhoudsopgave, bronvermelding en externe links

In dit cursusdeel ziet u hoe u de installatiebestanden van Firefox op uw pc plaatst, hoe u de browser installeert, hoe u het programma de eerste keer opstart, en hoe u de persoonlijke instellingen van Internet Explorer importeert indien u met Windows werkt.

Installatie onder Windows

Deze installatie is geschikt voor Windowscomputers. Indien u niet weet welk besturingssysteem u heeft, heeft u waarschijnlijk Windows. Volg dan onderstaande instructies.

Downloaden

Op de meeste pc’s is Mozilla Firefox niet vooraf geïnstalleerd. Vanwege de vele voordelen tegenover Internet Explorer, zoals betere beveiliging en sneller surfen, is het installeren van Firefox een positieve keuze.

Het installatiepakket van de browser (ongeveer 20 MB groot) is te vinden op de site http://www.mozilla.org/nl/firefox/.

Vooraleer de browser geïnstalleerd kan worden, moeten de bestanden van internet gedownload worden. Dit doet u door op de link Firefox - Gratis download te klikken.

Wanneer u het bestand wilt openen, of reeds bij het downloaden, kan het zijn dat u gevraagd wordt of u er zeker van bent dat u het bestand wilt openen. Dit is een ingebouwde beveiliging in Internet Explorer. Indien u het bestand van een betrouwbare site hebt (wat hier het geval is), kunt u gerust het bestand opslaan en uitvoeren.

Installeren

In dit onderdeel wordt verondersteld dat het installatieprogramma gedownload en geopend werd. Indien alles goed ging krijgt u volgend venster te zien:

In dit venster wordt u gevraagd andere programma’s uit te zetten alvorens met de installatie te beginnen. Dit is niet echt vereist, maar om alles te versnellen worden zware programma’s best gesloten. Zoals bij de installatie van alle software laat u best uw virusscanner aan, het heeft geen nut deze uit te schakelen. Indien u de zware software hebt afgesloten drukt u op 'Volgende', en komt u op het volgende venster:

In dit venster krijgt u de mogelijkheid om een standaardinstallatie te volgen, of een aangepaste installatie. Bij deze laatste kunt u de installatiemap, waar Firefox zal worden geïnstalleerd, instellen, en extra onderdelen doen installeren. Verder krijgt u de mogelijkheid aan te geven waar u snelkoppelingen naar de browser wenst.

Indien u de standaardinstallatie selecteert, en op 'Volgende' klikt, komt u in het laatste venster terecht. Hier kunt u instellen of u Firefox wilt gebruiken als standaardbrowser (aanbevolen, u kunt dit later altijd aanpassen). Als u op 'Installeren' klikt wordt met de installatie begonnen.

Installatie onder Linux

Gebruik de installatie-instructies voor Debian, Ubuntu en Linux Mint wanneer u niet zeker weet welke Linuxdistributie u heeft.

Debian, Ubuntu en Linux Mint

Op Debian en daarop gebaseerde Linuxdistributies zoals Ubuntu en Linux Mint is Firefox vaak standaard geïnstalleerd. Indien u deze ooit hebt verwijderd, installeert u Firefox opnieuw via uw terminal. Start uw terminal (sneltoets CTRL-ALT-T) en voer het commando sudo apt-get install firefox uit. Voer vervolgens uw wachtwoord in als daarom gevraagd wordt en duw 'j' (bij een Nederlandstalige Linuxversie) of 'y' (bij een Engelstalige versie) wanneer u gevraagd wordt of u Firefox wenst te installeren. Druk vervolgens op enter. Firefox wordt nu geïnstalleerd.

Gentoo

Indien u Gentoo gebruikt als besturingssysteem kunt u Firefox installeren met het commando 'emerge mozilla-firefox-bin' of het commando 'emerge mozilla-firefox' indien u wilt dat uw systeem de broncode zelf compileert.

Overige Linuxdistributies

Als bovenstaande codes niet werken dan moet u Firefox downloaden; dat kan hier. Sla het bestand vervolgens op. Ga dan naar een terminalvenster en log in als root (typ su), ga vervolgens naar de juiste map waar u het bestand hebt opgeslagen (met het commando cd). Type vervolgens tar -xzvf firefox-versie.tar.gz in. U pakt het bestand nu uit en het is vervolgens te gebruiken.

Eerste gebruik

Nu uw browser geïnstalleerd is kunt u deze opstarten. U vindt Firefox op uw bureaublad. Er is ook een "safe mode"-optie in Firefox ingebouwd, die toelaat Firefox op te starten zonder de geïnstalleerde extensies. Zo kunt u problemen oplossen wanneer uw browser niet meer goed werkt. Het is ook mogelijk dat er zich een link naar Firefox in de taakbalk bevindt. Indien dat niet het geval is, kunt u eenvoudig Firefox verslepen naar de taakbalk.

Instellingen van Internet Explorer importeren (enkel bij een Windowsinstallatie van Firefox)

Bij het eerste gebruik zal Firefox u de mogelijkheid bieden om de surfinstellingen van Internet Explorer (startpagina, voorkeuren, cookies, geschiedenis, wachtwoorden, favorieten) te importeren. U kan dit later altijd doen via Bestand>Importeren. De optie favorieten importeren (later bladwijzers genoemd) kan handig zijn om eenvoudig de opgeslagen websites over te nemen uit Internet Explorer.

Home Installatie Gebruik van tabbladen
This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.