< Bekende filosofen uit de geschiedenis

Critias was een Atheens redenaar, filosoof, politicus en dichter uit de 5e eeuw v.Chr., en een van de 'Dertig Tirannen'. In zijn jeugd was Critias een leerling van Gorgias en Socrates, maar nadien wijdde hij zich aan politieke intriges. In 415 v.Chr was hij betrokken bij de verminking van de Hermae-godenbeelden en werd gevangengezet. In 411 v.Chr. hielp hij mee de Raad van Vierhonderd ten val te brengen, en zorgde ervoor dat Alcibiades werd teruggeroepen. Hij werd verbannen (waarschijnlijk tijdens de democratische reactie van 407 v.Chr.) en vluchtte naar Thessalië, waar hij de Penestae (de heloten van Thessalië) tegen hun meesters opzette en trachtte een democratie te vestigen. Teruggekeerd naar Athene werd hij efoor gemaakt door de oligarchische partij. In die functie toonde hij zich een van de wreedste en meest gewetenloze van de Dertig Tirannen die in 404 v.Chr. door de Spartanen werden benoemd. Hij werd gedood in de strijd tegen Thrasybulus en de teruggekeerde democraten.

Critias was een man van vele talenten: hij was dichter, redenaar, historicus en filosoof. Een aantal fragmenten van zijn elegieën zijn te vinden in Theodor Bergks Poetae Lyrici Graeci (1882). Hij was ook de auteur van verschillende tragedies en van biografieën van vooraanstaande dichters.

This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.