< Basiskennis chemie < Systematische Probleem Aanpak
Basiskennis chemie
Chemisch Rekenen

Rekenen

Rekenen is niet zo moeilijk. Kinderen van ene jaar of 6 hebben de basis ervan al goed onder de knie. Als het gaat over snoepjes zullen ze niet snel een fout maken, hooguit in hun eigen voordeel.

Tegen dat je van de lagere school kwam, en waarschijnlijk al veel eerder, had ook rekenen met geld geen geheimen meer.

De leraar van groep drie, waar mijn zoon toen zat, zei op een ouderavond: "Rekenen moet ik ze nog leren, maar als ik ze met 2 euro naar de snoepwinkel stuur, hoef ik niet bang te zijn dat ze met te weinig geld of te weinig snoepjes terugkomen. Krijgen ze te weinig snoepjes dan maken ze daar ruzie over in de winkel, krijgen ze teveel snoepjes, dan eten ze die onderweg naar school op. Krijgen ze te weinig wisselgeld, dan krijgt de winkelier dat te horen, en krijgen ze te veel wisselgeld, dan hebben ze hele diepe broekzakken." 
Rekenen
Het zelfde geld voor rekenen in de chemie. Op zich genomen weet je hoe je moet rekenen, maar in de chemie zitten een paar lastige rekenproblemen.
  • Een deel van de rekenproblemen wordt gevormd door de getallen waar je mee werkt. Vaak zijn dat kleine, soms zelfs hele kleine, getallen. Andere keren zijn het juist hele grote getallen waar je mee moet werken. In het hoofdstuk over wetenschappelijke notatie wordt daarop dieper ingegaan.
  • Een ander deel van de problemen wordt gevormd door de vraag: hoe lang moet ik doorgaan met cijfers van een antwoord noteren. In het hoofdstuk over significante cijfers wordt daarop dieper ingegaan.
  • Het laatste lastige punt wordt gevormd door het grote aantal mogelijke berekeningen. In het hoofdstuk over Systematische Probleem Aanpak (SPA) wordt daarop dieper ingegaan.
Chemisch rekenen
This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.